Åtgärder vid en blödning
Så här känner du igen och behandlar blödning
Fördelarna med idrott förefaller nu förhoppningsvis helt uppenbara, men det finns ingenting som är riskfritt. En aktivitet är aldrig utan risk för en ung blödarsjuk. En försiktig och förebyggande attityd är därför nödvändig, eftersom ledblödningar ibland kan vara svåra att upptäcka. Dessutom kan vissa barn ha en tendens att minimera incidenten eftersom de är rädda för att få skäll eller behöva sluta med sin idrott. En del tecken är dock omisskänneliga!
- Tecken som föräldrarna kan identifiera är gradvis svullnad eller värmeökning över leden.
Barnet brukar ofta hålla leden lite böjd och vill oftast inte använda eller belasta leden. - Tecken som barnet kan känna igen är stickningar, en ”bubblande” känsla, en känsla av tyngd i leden,
gradvist ökande obehag, muskelstelhet eller akut smärta i muskeln eller leden, o.s.v.
Lyssna alltid på ett barn som klagar över en led, utan att bli överbeskyddande
Några mycket enkla åtgärder kan också begränsa blödningen och ge lindring
- Upphör omedelbart med aktiviteten, låt leden vila och begränsa aktiviteterna under några dagar.
Drabbade knän och fotleder får inte belastas. Vilan bör inte vara längre än tre till fyra dagar.
Leden kan bli stel och orsaka långvarig begränsning av rörelseomfånget - Applicera kyla på leden eller muskeln i ungefär en kvart var tredje timme i två till tre dagar för att lindra smärta och svullnad.
Kom ihåg att linda in kylförbandet i tyg för att inte orsaka köldskador på huden. - Håll armen eller benet i höjdläge för att förhindra ytterligare svullnad.
- Skapa lätt tryck på leden med ett elastiskt förband. Var noga med att inte lägga förbandet så hårt att det hämmar blodcirkulationen.
- Ge smärtlindrande medicin enligt läkares rekommendation. Magnecyl, ibuprofen och andra mediciner med
acetylsalicylsyra är definitivt olämpliga. Det kan förvärra blödningen! Intramuskulära injektioner rekommenderas inte heller
eftersom de kan orsaka smärtsamma blödningar.