hero-image

print-img

Blödarsjuka och graviditet

Hur kan jag ta reda på om mitt barn kommer att få hemofili?

Med genteknisk diagnostik kan man redan under graviditeten få reda på om ett barn till föräldrar med en ärftlig sjukdom också kommer att få sjukdomen. Genetisk information och rådgivning rekommenderas före graviditet om man vet att man bär anlag till en sjukdom.

Koagulationsmottagningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, eller de genetiska klinikerna vid regionsjukhusen, kan förmedla kontakt.

Fosterdiagnostik

Om det gäller fosterdiagnostik kan man göra motsvarande mutationsanalys på så kallad korionbiopsi (moderkaksprov), som tas genom ultraljudsguidad punktion i graviditetsvecka 11–12.

graviditet-img

Hur förlöper graviditeten om jag är anlagsbärare?

Om du är anlagsbärare för hemofili och planerar en graviditet kan det vara lämpligt att ta kontakt med någon av koagulationsmottagningarna i Stockholm, Malmö eller Göteborg för att få information. Under graviditeten är inga särskilda extra undersökningar nödvändiga utöver ett blodprov för kontroll av kvinnans FVIII eller FIX halt i senare delen av graviditeten.

Efter förlossningen

Efter förlossningen behöver ett barn med blödarsjuka i regel inte vårdas på annat sätt än andra nyfödda. Det bör emellertid vara en erfaren barnläkare som undersöker barnet. Dessutom kommer ett blodprov att tas så att FVIII eller FIX värdet kan bestämmas.

Om ett barn med blödarsjuka inte har några blödningar behövs ingen behandling med faktorpreparat. Barnet mår allra bäst hos sina föräldrar. Därför ska barnet bara flyttas till barnkliniken om komplikationer har uppstått. När undersökningarna är avslutade kan man åka hem med sitt barn och behöver inte stanna kvar längre på sjukhuset på grund av hemofilin. Koagulationsmottagningen kommer sedan att kontakta föräldrarna för att bekräfta diagnosen och etablera den fortsatta vårdkontakten.

graviditet-img

Ladda ner broschyr om graviditet och blödarsjuka

DELA

print-img