Behandlingstyper för blödarsjukan
Det finns olika typer av behandling
Hörnstenen i behandlingen för hemofili A och B är substitutionsbehandling (ersättningsbehandling) av koagulationsfaktorer. Behandling kan ges vid behov när en blödning uppträder, t.ex vid en skada, eller profylaktiskt för att förhindra ledblödningar.
Man bör dock alltid kontakta sitt hemofilicenter eller sjukvården om:
- Det finns skador på nacke, mun, tunga, ansikte eller öga
- Huvudet har fått ett kraftigt slag
- Det är en stor eller ihållande blödning
- Det finns allvarlig smärta eller svullnad någonstans
- Ett öppet sår som behöver sys
De flesta andra blödningar (blödningar i muskler och leder, små skador och sår som inte behövs sys, näsblod) kan behandlas effektivt i hemmet men patienten bör alltid rådfråga sitt hemofilicenter eller sjukvårdspersonal. Ju tidigare behandlingen påbörjas desto bättre.
Vid lindrig form av hemofili A kan blödningssymtom ofta behandlas med ett syntetiskt tillverkat läkemedel. Behandlingen ges i en ven (intravenöst), under huden (subkutant) eller som nässpray och gör att den egna faktor VIII-nivån och vWF-nivån (nivån av von Willebrandfaktor) mer än fördubblas. Eftersom effekten av läkemedlet varierar från person till person ges en testdos i samband med besök på koagulationsmottagningen. Läkemedlet används inte till de yngsta barnen, eftersom de är känsligare för de biverkningar som medlet kan ge.
R.I.C.E. (Rest, Ice, Compression, Elevation) efter den engelska förkortningen av Vila, Nedkylning Kompression och Högläge är en enkel metod för att begränsa följderna av en uppkommen blödning.
Källa: Socialstyrelsen, Blödarsjuka (Hemofili A och B samt svår och medelsvår form av von Willebrands sjukdom), Publiceringsdatum: 2015-08-19, Version: 4.0